AHMET ORHON: “TÜRKİYE MERKEZLİ EN BÜYÜK GIDA ŞİRKETLERİNDEN BİRİ OLACAĞIZ”
2021 yılında bulut mutfak sektöründe Türkiye’de ilk ve öncü rolde faaliyetlerine başlayan Avane Cloud Kitchens (Avane), geçtiğimiz dönemde sergilediği etkileyici performans ile sektörde dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Globalde en etkin ve en kârlı hibrit bulut mutfak modelini işleten Avane, müşterilerine “sağlıklı fast-food” ürünlerini eşsiz bir gel-otur deneyim ile sunarken, aynı mutfaktan tamamı Avane tarafından yaratılan 30’dan fazla markayı müşterilerine paket servis ile ulaştırıyor. Türkiye’den yeni bir “unicorn” çıkarma vizyonu ile yola koyulan Avane Cloud Kitchens Kurucu ve CEO’su Ahmet Orhon ile şirketin franchise hakları ve önümüzdeki dönem planları üzerine konuştuk.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ahmet Orhon – Avane Cloud Kitchens Kurucusu ve CEO’su: Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni dereceyle bitirdikten sonra 2009 yılında kariyerime McKinsey & Company’de yönetim ve strateji danışmanlığı alanında başladım. Türkiye, Çin ve Avustralya’da çeşitli projelerde yer aldıktan sonra, Harvard Business School (HBS) İşletme Yüksek Lisansı (MBA)’nı tamamlamak üzere ABD’ye gittim. 2014 yılında McKinsey’in Dubai ofisine transfer oldum ve 6 sene boyunca Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde perakende ve tüketim ile mobilite ve otomotiv alanlarında birçok projeye liderlik yaptım. ABD başta olmak üzere birçok ülkede yeni bir iş modeli olarak ortaya çıkan “bulut mutfak” konseptini Türkiye’ye uyarlayarak hayata geçirmek için 2020 yılında ülkeye geri döndüm ve Avane hikayemiz başladı.
Firmanızın kuruluş ve gelişim süreci hakkında bilgi alabilir miyiz?
Türkiye’nin bulut mutfak modelini denemek için çok uygun bir pazar olduğu düşüncesiyle, 2021 yılında Avane Cloud Kitchens’ı kurmaya karar verdim. Acıbadem’de açtığımız ilk mutfaktan ilk markamız Çosa’yı paket servis ile online platformlar üzerinden müşterilerimize sunmaya başladık. Zaman içerisinde, müşterilerden aldığımız geri bildirimleri sürekli değerlendirerek, pazarın ihtiyaçlarına uygun yeni markaların lansmanlarını gerçekleştirdik. Bu markaların logolarından, menülerine; üretiminden teslimat ve müşteri ilişkileri yönetimine kadar tüm süreçlerini kendimiz tasarladık ve bu şekilde şu anda 30’u aşkın markaya ulaştık. Bulut mutfağın en önemli özelliklerinden biri, geleneksel restoranlara göre ciddi bir maliyet avantajına sahip olmasıdır.
Biz, bulut mutfak modelimizde, mutfaklarımızda çalışanları, hammaddeleri, ekipmanları ve nihai ürünleri tüm markalarımızın çapraz kullanımına açıyoruz ve sağladığımız optimizasyon sayesinde gıda malzemelerindeki zayiyi de asgari seviyeye düşürüyoruz. Elde ettiğimiz tasarrufla, kaliteli ürünleri müşterilerimize daha uygun fiyatlarla sunabiliyoruz. Buna ek olarak, 2022 yılı sonunda
aldığımız bir kararla, yenilikçi bir bulut mutfak modeline geçiş yaptık. “Hibrit bulut mutfak” adını verdiğimiz modelimizde, “Çosa” markamızla gelotur restoranlarımızda “sağlıklı fast-food” ürünlerimizi müşterilerimize sunarken, aynı mutfaktan 30’u aşkın markamızın ürünlerinin de paket servisini yapıyoruz. Böylece, risk ve maliyet optimizasyonuna ulaşarak, daha yüksek bir şube kârlılığına ulaşabiliyoruz.
Şu an kaç şube ile ve nerelerde hizmet veriyorsunuz?
İstanbul, İzmir ve Bursa’da 13 şubemiz var. Bunlardan 10’u Avane Şubelerine Ortaklık Modeli ile 3’ü ise Avane Bayiliği Modeli ile işletiliyor. Aynı zamanda ilk global pazarımız Londra’da da 1 şube ile hizmet veriyoruz.
Franchise vermeye ne zaman başladınız? Franchise sisteminiz nasıl işliyor?
2022 yılından bu yana franchise vermeye devam ediyoruz. Temelde, Avane olarak, franchise adaylarına iki farklı franchise modeli sunuyoruz: “Avane Bayiliği Modeli”nde, franchise sahiplerinin Avane’nin hibrit bulut mutfak modelini belirlenecek noktalarda müşterilerle buluşturarak kendi bayilerini işletmesini sağlıyoruz. İşletme dönemi boyunca; pazarlama, reklam, satın alma, lojistik, eğitim, insan kaynakları, operasyon, kalite kontrol gibi her türlü konuda destek hizmeti veriyoruz. “Avane Şubelerine Ortaklık Modeli”nde ise; franchise sahiplerine, Avane’nin doğrudan yönetimi altında faaliyetlerini sürdüren Avane şubelerine küçük yatırımlarla ortak olma imkanı veriyoruz.
Günlük operasyonun tamamen Avane tarafından yürütüldüğü bu model ile franchise sahipleri kazançlı bir yatırım aracına sahip olabiliyorlar.
Yatırımcı adaylarında aradığınız kriterler neler?
Önceliğimiz, başarma tutkusuna ve markalarımızın gücünü yükseltecek heyecana sahip iş ortaklarıyla yol almaktır. Gıda sektörüne ilgili, yeniliklere açık ve müşteri memnuniyetini önceleyen bir bakış açısına sahip franchise adaylarının sistemimizle ortaya koyacağımız katma değeri azami noktaya taşıyacağına inanıyoruz.
Denetlemeleri nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Şubelerimizin verimliliğini artırmak için, belirlenen kriterler çerçevesinde operasyon yetkililerimiz ile düzenli şube denetimleri gerçekleştiriyoruz.
Markanız bünyesinde Franchise sistemiyle açılacak bir işletmenin ortalama maliyeti nedir?
Proje, inşaat ve ekipman maliyetlerini içeren bir şubenin ortalama işletme sermayesi 225.000 ABD Dolarıdır. Ayrıca, sistemin “franchise bedeli” olarak Avane’ye 25.000 ABD Doları ödeme yapılmaktadır. Şubenin lokasyonuna göre yapılan toplam yatırımın 24-30 ayda geri dönüşünün sağlanacağını öngörüyoruz.
Girişimcilerin firmanızı tercih etme nedenleri nelerdir?
Avane, global ölçekte kendini kanıtlamış yetkin bir takım tarafından yönetiliyor. Bu ekibin tecrübesi ışığında, her adımında optimizasyon yapılarak geliştirilen franchise sistemimiz, “benzersiz yatırımın geri dönüş süresi” ile ciddi bir talep görüyor. Öte yandan, en önemli ayırt edici özelliklerimizden birisi de, tek bir markayı değil, 30’u aşkın markayı kapsayan eşsiz ve dinamik bir franchise sistemini yatırımcılara sunuyor olmamız.
Girişimciler neden bu alanda franchise almalıdırlar?
Türkiye’nin, gıda sektöründeki markalaşma ve özellikle zincir marka oluşturma öyküsünde dünyadaki gelişmiş ülkelere kıyasla halen gidecek çok yolu var. Ülkemizde zincir restoranların online siparişlerdeki payı %25 iken, dünyada bu oran %75 düzeylerinde seyrediyor. Önümüzdeki dönem bu farkın kapanacağı bir dönem olacak ve Türkiye’de bu boşluğu doldurmak için yıllık %20-30 arasında bir büyümeye şahit olacağız. Bu büyümede en büyük payı zincirleşebilen
marka yaratabilme yetisine sahip şirketler alacak. Avane de, bu kasları en çok gelişmiş şirketlerden biri olarak, iş ortaklarıyla beraber büyümesine hızla devam edecek.
Önümüzdeki dönem hedeflerinizle ilgili bilgi alabilir miyiz?
Önümüzdeki 3 yıl içerisinde Türkiye’de 100 noktaya ulaşacağız. Ayrıca, 2024 yılı içerisinde globaldeki büyümemize de ivme kazandıracağız. Özellikle İngiltere ve Körfez ülkelerinde şubeler açarak, Türkiye merkezli en büyük gıda şirketlerinden biri olma hedefimize adım adım ilerleyeceğiz.